HannaHJóga

Otthon(osan) a jógamatracomon - 1. rész

2019. február 01. 13:54 - hannahjoga

Ha inkább többé, mint kevésbé rendszeresen jársz jógaórákra, előbb-utóbb megjelenik valami furcsa, sürgető, megmagyarázhatatlan, de abszolút jogos érzés Benned. Engedsz neki: megveszed az első saját jógamatracodat. Eleinte lehet, hogy még csak azért, hogy az órákra elhozd Magaddal, de már ekkor is az az igény vezet, hogy meglegyen a saját kis nyugalomszigeted. Ahogy leteríted a matracodat a teremben, megcsap az otthonosság érzése. Ez különösen akkor fontos és jó, ha több stúdióba is jársz gyakorolni - én tipikusan ilyen vagyok, de mindegy, hogy Csillaghegyen, a Deák téren vagy Mátyásföldön jógázom, a matracomon otthon vagyok.

A saját jógamatracnak egyértelmű kényelmi és higiéniai előnyein túl megvan a maga stabilizáló hatása is. Így ugyanis nagyobb eséllyel kezdesz neki a rendszeres, elkötelezett otthoni gyakorlásnak is, ami a tudatos, megalapozott, igazán mély változásokat hozó folyamat fontos része.

zenwsotthon_s.png
(Photo credit: HannaH Jóga és Jógaterápia)

Mielőtt megnéznénk, mik az elengedhetetlen feltételei az otthoni Jógázásnak, következzen néhány matracválasztási szempont:

✔ árfekvés: egy kezdő szintű gyakorláshoz maximum 6000 forintért tökéletes matracot tudsz vásárolni (én a Bodhi Asana matracot ajánlom mindenkinek, ami haladó szinten is tartós, hűséges társnak bizonyul). Ha kiemelten fontos a csúszásmentesség, az extravékony kivitel, esetleg törölközőszerűen összehajtva szeretnéd Magaddal vinni utazásaidhoz, már mélyebben kell a zsebedbe nyúlni (az ilyen különlegesebb matracok 15-16000 forintért kaphatók).

vastagság: a Jógagyakorlás során el kell jutnod egy olyan szintre, hogy bárhol és bármin tudnod kell biztonsággal kivitelezni az ászanákat - praktikusan a puszta talajon.

though.gif
(forrás: Enlighten Up!)

Én kezdő szinten sem javaslom a vastag jógamatrac használatát, mert instabil lehet. Ideálisan 4-5 mm-es matracon kezdjünk gyakorolni, és ha esetleg érzékeny a térdünk, vagy sarokülésben a lábfejünk, hajtogassunk alá egy pokrócot.A szupervékony (1,5 mm-es) matracokat hosszabb utazáskor is Magaddal tudod vinni, mert be tudod hajtogatni a poggyászodba.

tapadás: a helyesen felépített és végzett jógapózok során - normál körülmények között - nem szabadna csúszkálnunk. Vegyük például a lefelé néző kutyát: biztonsággal megtarthatod a pózt, ha a tenyered teljes felületét használod a támaszkodáshoz, és aktívan dolgozol a karjaiddal, a törzseddel és a központoddal. Előfordulhat azonban, hogy fokozottan hajlamos izzadásra a tenyered vagy a talpad, így már jobb választás lehet egy olyan matrac, ami kaucsukból, gumiból készült (jellemzően ilyenek a Manduka Eko termékei). Ezek a matracok már inkább 20000 forint körül mozognak, de a biztonságos gyakorlás érdekében érdemes rájuk beruházni. Én ilyen matraccal kezdtem, mert a kezem nagyon tud csúszni, és erőteljesebb, dinamikus órákra is ezt viszem magammal.

szín és dizájn: na itt tényleg csak a képzeleted és a pénztárcád szabhat határt... Mindenképpen azt javaslom, hogy ez a szempont - bár szintén lényeges, de - legyen a legutolsó a sorban. Persze nagyon inspiráló tud lenni a szép minta és szín, de fontosabb a biztonságos, komfortos gyakorlásod. Ha odafigyelve, elszántan és koncentrálva gyakorolsz, úgysem a matrac mintáját nézegeted Jógázás közben. :)  Jó hír viszont, hogy már szinte minden vastagságú, anyagú matracból gyártanak sokféle színűt, mintázatút, így nem kell megalkudnod sem. 

Ahhoz, hogy Magaddal tudd vinni, szükséged lesz egy hevederre vagy egy matractartó táskára is, ez utóbbit a Decathlon-ban 3000 forintért két színben is be tudod szerezni. Nagy előnye, hogy tágas, így befér mellé a ruhád, neszeszered, kulacsod is.

A következő részben a hely-idő-körülmény hármast vizsgáljuk meg az otthoni Jógázás szempontjából.
Tarts velem akkor is! :)

Csodás Gyakorlásokat kívánok, kívül-belül egyaránt! ♥

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hannahjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr1914601938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása