HannaHJóga

Jóban-jobban

2018. június 02. 20:56 - hannahjoga

Mindenkinek megvan a maga keresztje. A keresztút viszont könnyebb akkor, ha van valaki, aki figyeli a lépteidet, és a hónod alá nyúl, amikor terhedet cipelve megbotlasz.

Ha Te is annyira szerencsés vagy, hogy így élheted az életedet, akkor nyilván ismerősek az alábbi tippek, ha pedig még nem találtad meg a személyes Simonodat, talán érdemes a most következő szempontok közül néhányat figyelembe venni.

Nem igazán tudok olyan gyógyíthatatlan, krónikus betegségről, ami ne jelentene korlátozottságot az életnek legalább egy területén. Az ilyen betegségek az esetek többségében ráadásul együtt járnak szorongásos tünetekkel, hosszabb-rövidebb depressziós időszakokkal, és egy alapvető bizonytalanságérzettel. Mi lesz holnap? És a jövő héten? Lefoglalhatunk-e egy nyaralást? Van-e értelme elkezdeni esküvőt szervezni? Milyen állapotban leszek éppen aznap? És ha le kell fújni az egészet? És ha elvesztem a munkám? A létbizonytalanság esetünkben nem az általános gazdasági helyzetből fakad, hanem abból, hogy egyszerűen nagyobb a kockázata a kiesésnek - emiatt a munkáltatók sem szeretnek annyira alkalmazni egy krónikus beteg embert. Ez tény. Ahogyan az is tény, hogy az ilyen gondolatok erősen befolyásolják a mindennapokat. Valódi áldás az a kapcsolat (akár szerelmi, akár baráti, akár családi), ami képes ellensúlyozni ezeket az érzeteket. Az igazi csoda pedig az, hogy az elfogadással a "gyógyulás", a tünetek enyhülése is lehetségessé válik.

Íme néhány vezérelv, ami a Mi életünkben segítséget jelent:

1. Őszinteség. Nyolc évvel ezelőtt úgy gondoltam, már túl vagyok a legrosszabb szakaszon, de még így sem volt könnyű elmesélni az addig történteket. Persze, a harmincas éveihez közeledve senki sem nullkilométeresként érkezik egy kapcsolatba, de a maradandó károsodásokra azért érdemes felhívni az "új tulaj" figyelmét. Sajnos van, aki már itt kereket old, de ekkor legalább nem raboltátok egymás idejét.

2. Az együttélés kompromisszumokat kíván meg - jelen esetben az egészséges féltől konkrét áldozatokat is. Ha IBD beteggel él együtt valaki, jó felkészülni arra, amire nem lehet felkészülni: ha megoldható, érdemes külön WC-t használni. Nálunk költözéskor a lakásválasztás szempontjai ezzel a plusz kitétellel is gazdagodtak. Ha nem lehetséges, akkor is a beteg szükségleteit kell szem előtt tartani. Elsőbbségadás kötelező - és az IBD-st illeti meg.

3. Riadólánc. Volt már, hogy egykori munkahelyeimen megkaptam a kritikát, miszerint a WC-re is telefonnal járok. Akkor és ott sosem álltam le magyarázni, de minden betegtársamnak azt javaslom, hasonlóan tegyen, hogy segítséget tudjon kérni, ha arra van szükség.
Ha nagy lakásban éltek, a lakáson belül is fontos, hogy vidd magaddal a telefonod. Egy hajnali ájulás-közeli görcsöléskor jól jöhet, hogy rá tudsz csörögni a Párodra. A kisebb lakásban működik a kiabálás is. :)  
Apropó riadó: ugye senki (ez az egészséges olvasókra is vonatkozik) nem felejtette el a telefonjába ICE jelzéssel ellátni a veszély esetén értesítendő nevet?

4. Legyen minden rendben. Szintén saját tapasztalat, hogy óriási megnyugvást tud adni, amikor elrendezed a dolgaidat. Talán elsőre morbidnak hangzik, de ez is egy olyan tanács, ami nem csak a betegeknek megfontolandó: írd össze, halálod esetén milyen javak fölött kell rendelkezni, mi hol van, ki férhet hozzá és hogyan. Ha szükséges, fordulj ügyvédhez, de már az is nagy előrelépés, ha utána nézel annak, kik a biztosításod, megtakarításod, stb. kedvezményezettjei. Jó tudni például, hogy ahol nem kellett megjelölnöd kedvezményezettet, ott a hagyatéki eljárás fog dönteni.
Összeírhatod, kire hagyod ingóságaidat, mi az, amit jótékony célra ajánlasz fel. Az egészségesek nyilatkozhatnak a szerveik adományozásáról is. Kinyilváníthatod, milyen temetést szeretnél. Ha ez egyszerre túl riasztóan hangzik, részletekben foglalkozz a kérdésekkel.

5. Szavakból (is) érteni kell egymást. Nem régen merült fel nálunk a jelszó bevezetése, amire akkor van szükség, ha tényleg indulnunk kell például vendégségből. Családi körben persze más a helyzet, de udvariassági látogatáskor jobb csak annyit mondani a másiknak, hogy "Induljuk lassan*, Szívem!" (*most azonnal), mint Ádám-Évától elkezdeni magyarázni, hogy beütött a krach. 

6. Asszisztencia. Tudnod kell, hogy számíthatsz-e a másikra. Akár arról van szó, hogy betelefonál helyetted a munkahelyedre, akár arról, hogy szól a Szüleidnek, hogy baj van (szegény Anyukám emiatt mindig megijed, ahányszor a Férjem felhívja... :)), meg kell tennie. Kérdés, szájhúzás, zokszó nélkül rendelkezésre kell állnia ehhez egész életetekben. Hívnia kell a mentőt, vázolnia kell a tüneteket, tudnia kell, mit hozzon a patikából, bioboltból, el kellett látni a háztartást, ha szükséges, mosdatnia kell, vagy éppen takarítania utánad. Fedeznie kell költségeket, fel kell készülnie (persze Veled együtt) arra, hogy előfordulhatnak anyagi nehézségek. Ez van. Ezen kár szépíteni bármit is. Ideális esetben ugyanúgy Te is megtennéd érte bármikor - szintén ideális esetben erre nincs szükség.

Az utolsó pontban írtakkal kapcsolatban nem sokat tehetünk. Amit viszont a mi kötelességünk megtenni, az a hálaadás. Sosem fogod tudni viszonozni azt, ha valaki így él Veled, ilyen mélységekig támogat, de mindennap imába foglalhatod a nevét, és megköszönheted, hogy Te vagy rosszul, és nem Ő. Kár ezen merengeni, mérlegelni, de nem könnyű elengedni a tudatot, hogy adósa vagy valakinek egy életen át. 

Mindezek után egy utolsó tipp, talán a legfontosabb: sose engedd, hogy a félelmed, kételyeid, aggodalmaid akadályt jelentsenek. Foglaljátok le a nyaralást, szervezzétek meg az esküvőt, tervezzetek évekre előre, mert pont ezek a dolgok azok, amik emelnek az energiaszinteden. 

Ezek után felmerülhet bárkiben is a kérdés, hogy érdemes-e élethosszig elköteleződni, stabilan élni, támaszt adni és kapni? Bennem biztosan nem. 

(foto: Cserkuti Tamás)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hannahjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr5014019214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása