HannaHJóga

Brahma Muhurta, a valódi Énidő

2018. október 01. 16:13 - hannahjoga

"Szakíts magadnak egy kis énidőt!" - olvassuk, halljuk számtalanszor a felszólítást reklámokban, magazinokban, tanácsadó, segítő, trendkövető Facebook-oldalakon, amire elfoglalt, rohanó embertömegek sóhajtanak fel egyetértően vagy éppen reménytelenül vágyakozva.
A legtöbbször azt a tanácsot is megkapjuk mellé, hogy találjuk meg, mi az, ami örömet, feltöltődést ad nekünk, mi számunkra a "minőségi énidő". A választék széles és sokoldalú: fodrász, kozmetikus, körmös, csajos este mozival, vacsorával, koktélozással, wellness-hétvége, sorozatbámulás, vásárolgatás. Elmehetsz kocogni, kipróbálhatsz egy új fitnesz irányzatot, megjutalmazhatod magad egy remek desszerttel, jobb esetben sétálhatsz vagy olvasgathatsz.

Arról azonban nem szól a fáma, miért is van szükségünk erre. Mi az, amit elvesztettünk, és időről-időre kapkodva meg kell keresnünk? Mi vagy ki az "én" az "énidő"-ben? Választ ad-e minderre az, ha ugyanúgy az anyagi világban kutatunk, élvezzük a mulandó külsőségeket, a pillanatnyi örömöket? És ha nem ez a megoldás, mi jelenthet hosszú távon könnyebbséget?

Ha szeretnénk hasznosan és eredményesen kialakítani az "énidőnket", ennél nagyobb tudatosságra kell törekednünk.

Sokan küzdenek (vagy éppen hamis elégedettségben élnek) azzal, hogy napjaik a reggeli felkeléstől kezdődően kapkodással, rohanással, munkával, programokkal, a háztartással és a gyerekneveléssel telnek. Amikor felmerül az elköteleződés, elhatározás, rendszeres gyakorlás és fejlődés kérdésköre, természetesen az egész napjukat egy sűrű, szövevényes és zsúfolt erdőnek látják, ahol lehetetlennek tűnik egy új szokás meggyökereztetése.

A megoldás a kora reggeli "énidő" bevezetése. A Brahma Muhurta szanszkrit kifejezés, amely nagyjából úgy fordítható le, mint Brahma, a teremtő szent ideje, Isten órája. Ennek időpontját számos forrás különbözőképpen határozza meg. Egyesek szerint a Napfelkelte előtti és utáni 24-24 perc tartozik bele, mások szerint a Napfelkelte előtti másfél óra, megint mások a hajnali 3 és 4 óra közötti időt veszik ennek. Az évszakok változása miatt ez az időpont elég jelentősen eltér a nyári és a téli szakaszban, így legszerencsésebb, ha találunk egy számunkra megfelelően tartható (de mindenképpen a Napfelkeltét megelőző) sávot. Ha este időben (10 órakor vagy fél 11-kor) fekszünk le, valamint az életmódunkkal mindent megteszünk azért, hogy a pihenésünk minőségi legyen, akkor a 6 óra körüli kelés nem okozhat gondot (nyáron ennél korábbi időpontokkal kell számolnod). Ha egyébként is ekkor kelünk, ezentúl keljünk még korábban.

A hajnali nyugodt, csendes környezetben könnyebben hangolódunk rá a gyakorlásra, még nem terhelnek minket a nap nehézségei. Testünk és tudatunk ilyenkor van ereje teljében, kapcsolódni tudunk az Önvalóval, fókuszáltabbak, összeszedettebbek vagyunk. Érdemes hát kihasználni ezt az időszakot.

A megfelelő előkészületek után a testgyakorlásé (Napüdvözletek), a légzés tudatosításáé és a szellemi gyakorlatoké lehet a főszerep. Végezheted a saját gyakorlásodat, meditációdat, mantrázhatsz, imádkozhatsz, olvashatod a szent szövegeket, tehetsz felajánlásokat. A helyesen elsajátított és végzett ászanasor (testgyakorlatok) hatékonyan és hosszútávra emeli meg az energiaszintedet, így néhány nap vagy hét elteltével már érezheted áldásos hatásait.

Fontos, hogy úgy alakítsuk ki ezt a szokást, hogy ne legyen lényeges eltérés a hétköznapi és a hétvégi beosztásunk között. Legyen ez fixen a valódi "énidő".

Ha úgy érzed, mindez megterhelő számodra, fokozatosan alakítsd ki az új rendszert, figyelj oda a korai fekvésre, építs be új elemeket életmódodba a jógikus előírások (például a táplálkozási szabályok) közül, emeld a tudatossági szintedet, engedd el, ami nem szolgál téged ezen az úton. Meg fogod tapasztalni, hogy az elkötelezett, tudatos napirend egyik következménye pont azt lesz, hogy kevesebb alvással is beéred. A Jógának köszönhetően növekszik a fizikai és szellemi teljesítőképességed is, vagyis rövidebb idő alatt több mindent tudsz megvalósítani, elintézni, mindezt kiegyensúlyozottan, türelmes és nyitott elmével.

A valódi "énidő" tehát nem más, mint Isten ideje: ha a napod legelső tevékenysége, vezető szolgálata az, hogy mélyíted a hitedet, foglalkozol a Benned és Feletted lakozó Istennel, törekszel rá, hogy tökéletesedj, fejleszd lelki erődet, az egész életedet, kapcsolataidat ez fogja áthatni. Olyan, mintha valamilyen varázslat hatására szépen minden elrendeződne, megváltozna körülötted, holott a kulcs Önmagad megváltozása.

A jógikus napirend és a saját gyakorlásod kialakításában tudok segíteni, ezekért fordulj hozzám bizalommal:
https://www.hannahjoga.hu/kapcsolat

Az elköteleződés, a tudatosság és az önfegyelem a Te dolgod.

Sok sikert az Utadon. :)

PC: Kotroczó Dávid (2018, Faaker See)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hannahjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr9614272575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása