HannaHJóga

A gyógyulás egyenlete

2021. április 16. 12:50 - hannahjoga

"IBD - Sorscsapás vagy lehetőség?" - podcast és letölthető hanganyag

Április hetedikén este - ugyan csak online keretek között, egy zárt facebook-csoportban, de - leültem és meséltem...

Az "IBD - Sorscsapás vagy lehetőség?" című előadásomat mindazok végigkövették, akik nem elégszenek meg azzal, hogy betegségük, nehézségük puszta szerencsétlenség vagy átok. Ők azok, akik már elkezdtek mélyebb okokat keresni, kérdéseket feltenni, felvállalni azt a felelősséget, amelyre egy válságos állapot rákényszeríti az embert.

Biztosan nincs semmilyen mögöttes tartalma egy-egy tünetegyüttesnek? Kizárólag a gyógyszerek és a fizikai kezelés az, amit a betegség mutatni akar? Nem lehet, hogy itt az ideje másfelé fordítani az életemet, felismerve, mire kaptam most figyelmeztetést, de ugyanakkor lehetőséget és időt is?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszegettem az előadás során. Sorra vettem azokat a stációkat, amelyeken keresztül kell menni egy krízisben, de amelyek tudatosításával igazi kincsekre lelhetünk - ha padlót fogsz, szedj fel onnan valamit!

Az előadás hanganyaga már elérhető, hallgatható, letölthető a fenti linkre kattintva.

Egy kis ízelítő a majdnem kétórás tartalomból:

- A "betegség" fogalma: soha sem 1 nehézség, soha sem 1 tünet
- Gyógyíthatatlan? - miért eretnekség azt mondani, hogy helyreállhat az egyensúly?
- Elrugaszkodás a tengerfenékről
- Ki a felelős?
- Változás vagy változtatás
- "Szívből" élni
- Előny/hátrány: a gyógyulás egyenlete.
 
Ha megmozdult Benned valami az előadás hatására, ha elindult egy gondolat, ha kérdéseid merültek fel, beszéljünk róla!
Szeretettel várlak egy díjmentes konzultációra.
+36 70 669 7908
hanna@hannahjoga.hu
Szólj hozzá!

Otthon(osan) a jógamatracomon - 2. rész

2019. március 18. 18:03 - hannahjoga

Az előző bejegyzésben az otthoni Jógázásunkat a matrac kiválasztásával alapoztuk meg. Ez egy nagyon fontos, ám nem az egyetlen esszenciális összetevője a saját gyakorlásunknak.

Most a hely-idő-körülmény mesterhármast vizsgáljuk meg közelebbről, és remélem, mindez együtt egy kerek egészet alkotva segítségedre lesz abban, hogy szinte minden nap gyakorolj is a már beszerzett jógaszőnyegeden. :)

A hely.

Sokáig lehetne vitatkozni azon, kinek mi jelenti a legnagyobb akadályt az önálló otthoni Jógázás rendszeresítésében: van hol, de nincs mikor? Esetleg van idő, de nincs megfelelő hely? Vagy megvan a hely és az idő is, de a körülmények nem teszik lehetővé az elmélyült gyakorlást?
Nézzük akkor először a hely kérdését!
Alapvetően érdemes egy fix helyet kialakítanod, és mindig ugyanide leterítened a matracodat. A rendszeresség és a következetesség egyrészt az önfegyelem szempontjából is nagyon fontos, másrészt egy ilyen nagyszerű szokás kialakítása és megtartása egy rendkívül hatékony eszköz a mindennapi stresszel való megküzdés során, és így számos modernkori betegség legyőzésében vagy megelőzésében. Mindezt rövid idő alatt Te is tapasztalni fogod!
Ha olyan szerencsés vagy, hogy megteheted, alakíts ki egy külön jógahelyiséget az Otthonodban, eszközökkel, könyvekkel, növényekkel, szentéllyel!
Ha erre nincs lehetőséged, akkor is törekedj arra, hogy a kijelölt matrachely alkalmas és méltó terepe legyen a gyakorlásodnak.
A Gyakorlásod - amennyiben Jógázol, és nem csak tornázol - egy szent dolog. Ennek megfelelően szem előtt kell tartanod a tisztaság követelményét, csak úgy, mint a jógikus életvitel során.
Ez azt jelenti, hogy legyen rend és tisztaság ezen a helyen (is)! Az eleve szétszórt, csapongó elme megzabolázását csak nehezítik a felesleges tárgyak, arról nem szólva, hogy útban is lehetnek. Szelektálj, egyszerűsítsd az életedet, mert ez emelni fogja a tudatodat, könnyebben tudsz elcsendesedni, Magadra és a Jógára figyelni.

p1120184ss_1.png

p1120180ss.png

p1190666.png


Ha mégis szeretnéd néhány tárggyal segíteni a ráhangolódásodat, helyezz el és gyújts gyertyákat itt, tegyél ki olyan képeket, szobrokat, amelyek inspirációt jelentenek Számodra. Ha van lelki tanítómestered, az ő képének itt a helye! Gyakorlás előtt gyújthatsz füstölőt is, megtisztíthatod a teret Palo Santo-val, de mindig legyen a szoba jól kiszellőztetve.
Napfényes, világos, száraz helyiségben Jógázz, ahol lehetőleg egyáltalán nincs vagy csak kevés az elektroszmog, és békés, tiszta, tudatos tevékenységeket végzel - ez érvényes a jógatermek, stúdiók megválasztására is.
Amennyiben komolyabban foglalkoztat az ősi indiai védikus térrendezés, a Vaszati tudománya, számos írás és tanácsadó lehet a segítségedre benne, megéri rákeresni a neten!

Az idő.

Tapasztalatom szerint ez az a faktor, amire a legtöbben hivatkoznak nehézségként... pontosabban ennek hiányára.
Ezzel kapcsolatban egy korábbi bejegyzésem segíthet, amelyben a kora reggeli "én"időről írtam. Nem tudom azonban elégszer hangsúlyozni, hogy a napirendi változtatásokat mindig fokozatosan, türelemmel vezesd be! Az önostorozás, az erőszakos rászorítás többet árt, mint használ, főleg egy ilyen kényes kérdés tekintetében, mint amilyen az idő és a reggeli felkelés, menetrend. Az, hogy kinek mit tesznek lehetővé családi és munkahelyi körülményei, élethelyzete, teendői, mind-mind egyéni. Éppen emiatt olyan fontos, hogy a Gyakorlás időpontját is egyénileg határozzuk meg - nem beszélve olyan tényezők szerepéről, mint a testtípus, egészségi állapot, meglévő betegség, stresszhatások, és a többi...
Hüvelykujjszabályként mégis kiemelném a korábbi bejegyzésben javasolt Napfelkelte körüli Jógázást és tanulást.

nidra_size_cover.png 
A "mikor?" kérdésre bővebben vagy specifikáltan mindig egyéni tanácsadás keretein belül tudok válaszolni.
A "mennyi ideig?" viszont talán könnyebben meghatározható témakör: amennyi időt szánni tudsz a gyakorlásodra. Reggel akár 25-30 percben is jut idő egy rövidebb, de igen hatékony, energetizáló átmozgatásra, nyújtásokra, a gerinc megébresztésére, pránajáma gyakorlatokra (a tudati energiák irányítás a légzés segítségével) és a meditációra. Természetesen, ha tudsz időt szakítani rá, és sokkal hamarabb felkelni, mint eddig, a reggeli Jógázásod akár másfél-két órásra is nyúlhat - eddig ezt láttam a ritkább esetben, de fokozatosan kialakítva nem lehetetlen megvalósítani ezt sem! :)
Ha délután (is) gyakorolnál, az erőteljesebb Jógázást még este 6 óra előtt végezd el, a lefekvés előtt pár órával már csak a kellemes lelazítás, nyújtások, a feszültségek kioldása, a talajon vagy annak közelében végzett gyakorlatok, és persze a relaxáció legyenek fókuszban. 
A hét folyamán érdemes 1 pihenőnapot is beiktatni. Én általában szombaton nem végzek fizikai gyakorlást (kivéve, ha alkalmanként oktatok aznap is), de a meditáció és az olvasás nem maradnak el.

A körülmények.

Itt elsüthetnénk azt a közhelyet, amely szerint "Fontos a nyugodt, stresszmentes környezet...", de helyette inkább nézzünk meg néhány gyakorlati tippet!

Ami kint, az bent. Törekedj rá, hogy olyan időpontban és helyen gyakorolj, amikor és ahol a lehető legkevesebb a zaj, vagy még jobb, ha teljes csend van. Könnyebben fogsz tudni koncentrálni, nyugodtabbá válik a légzésed, az izmaidból és az egész testedből gyorsabban fogod tudni elengedni a feszültségeket. Ha kell, kérd meg a veled élőket, hogy legyenek tekintettel arra, hogy most Jógázni fogsz, és vonulj el. Ha ez nem lehetséges, még mindig ott van a kora reggeli időpont...

Ha ingerült, békétlen vagy dühös vagy, ne kezdj hozzá a gyakorlásodhoz! Előtte próbálj meg lehiggadni, elvonatkoztatni a történtektől, ha ez nagyon nehezedre esik, inkább aznapra maradjon el a Jógázás. A testedben és a lelkedben is kárt tehetsz, ha haragosan, türelmetlenül vagy kétségbeesve kezdesz el gyakorolni. Ha mégis szeretnél tenni valamit a Jóga segítségével a felfokozott érzelmek lecsillapításáért, akkor a Szentiratok olvasását ajánlom. Amikor kissé lecsengtek már az erős indulatok, lassú és mély hasi légzéssel hangolódj a gyakorlásodra!

Ne gyakorolj teli hassal! A gyakorlás előtt 2-2,5 órával már ne egyél, és csak vizet igyál. Közvetlenül utána jól fog esni egy kis gyümölcstea vagy gyógytea.

tulasi_tea_pl.png
Ha bármilyen egészségügyi problémával küzdesz, érdemes kikérni egy Jógaoktató véleményét: mi az, amit nem gyakorolhatsz, vagy milyen módosításokkal végezd az adott gyakorlatokat.

Az interneten szinte végtelen számban találhatsz jógavideókat, oktatási segédanyagokat, azonban fontos ezeket körültekintéssel és tudatosan kezelni! Egy rosszul rögzült mozgásminta vagy helytelenül kivitelezett és gyakorolt ászana (jógapóz) sajnos okozhat sérülést, fájdalmat, lehetnek komolyabb következményei. Ha csak videók vagy könyvek leírása alapján Jógázol, nem lesz, aki kiigazítson egy-egy pózban, vagy javasoljon könnyítést.
Végső javaslatként azt tudom tanácsolni, hogy ahhoz, hogy az otthoni gyakorlásod tudatosan felépített, jól megalapozott legyen, bátran vedd igénybe Jógaoktató segítségét! Járj rendszeresen csoportos vagy egyéni órákra, akár kérd meg az oktatódat, hogy állítson össze személyre szabott gyakorlatsort, hogy megfelelő ütemben tudj fejlődni, haladni a Jóga Útján.

Szeretettel kívánok Csodás Gyakorlásokat:

Hanna.

(Photo credit: Kotroczóné Novák Hanna - HannaHJóga)

Szólj hozzá!

Otthon(osan) a jógamatracomon - 1. rész

2019. február 01. 13:54 - hannahjoga

Ha inkább többé, mint kevésbé rendszeresen jársz jógaórákra, előbb-utóbb megjelenik valami furcsa, sürgető, megmagyarázhatatlan, de abszolút jogos érzés Benned. Engedsz neki: megveszed az első saját jógamatracodat. Eleinte lehet, hogy még csak azért, hogy az órákra elhozd Magaddal, de már ekkor is az az igény vezet, hogy meglegyen a saját kis nyugalomszigeted. Ahogy leteríted a matracodat a teremben, megcsap az otthonosság érzése. Ez különösen akkor fontos és jó, ha több stúdióba is jársz gyakorolni - én tipikusan ilyen vagyok, de mindegy, hogy Csillaghegyen, a Deák téren vagy Mátyásföldön jógázom, a matracomon otthon vagyok.

A saját jógamatracnak egyértelmű kényelmi és higiéniai előnyein túl megvan a maga stabilizáló hatása is. Így ugyanis nagyobb eséllyel kezdesz neki a rendszeres, elkötelezett otthoni gyakorlásnak is, ami a tudatos, megalapozott, igazán mély változásokat hozó folyamat fontos része.

zenwsotthon_s.png
(Photo credit: HannaH Jóga és Jógaterápia)

Mielőtt megnéznénk, mik az elengedhetetlen feltételei az otthoni Jógázásnak, következzen néhány matracválasztási szempont:

✔ árfekvés: egy kezdő szintű gyakorláshoz maximum 6000 forintért tökéletes matracot tudsz vásárolni (én a Bodhi Asana matracot ajánlom mindenkinek, ami haladó szinten is tartós, hűséges társnak bizonyul). Ha kiemelten fontos a csúszásmentesség, az extravékony kivitel, esetleg törölközőszerűen összehajtva szeretnéd Magaddal vinni utazásaidhoz, már mélyebben kell a zsebedbe nyúlni (az ilyen különlegesebb matracok 15-16000 forintért kaphatók).

vastagság: a Jógagyakorlás során el kell jutnod egy olyan szintre, hogy bárhol és bármin tudnod kell biztonsággal kivitelezni az ászanákat - praktikusan a puszta talajon.

though.gif
(forrás: Enlighten Up!)

Én kezdő szinten sem javaslom a vastag jógamatrac használatát, mert instabil lehet. Ideálisan 4-5 mm-es matracon kezdjünk gyakorolni, és ha esetleg érzékeny a térdünk, vagy sarokülésben a lábfejünk, hajtogassunk alá egy pokrócot.A szupervékony (1,5 mm-es) matracokat hosszabb utazáskor is Magaddal tudod vinni, mert be tudod hajtogatni a poggyászodba.

tapadás: a helyesen felépített és végzett jógapózok során - normál körülmények között - nem szabadna csúszkálnunk. Vegyük például a lefelé néző kutyát: biztonsággal megtarthatod a pózt, ha a tenyered teljes felületét használod a támaszkodáshoz, és aktívan dolgozol a karjaiddal, a törzseddel és a központoddal. Előfordulhat azonban, hogy fokozottan hajlamos izzadásra a tenyered vagy a talpad, így már jobb választás lehet egy olyan matrac, ami kaucsukból, gumiból készült (jellemzően ilyenek a Manduka Eko termékei). Ezek a matracok már inkább 20000 forint körül mozognak, de a biztonságos gyakorlás érdekében érdemes rájuk beruházni. Én ilyen matraccal kezdtem, mert a kezem nagyon tud csúszni, és erőteljesebb, dinamikus órákra is ezt viszem magammal.

szín és dizájn: na itt tényleg csak a képzeleted és a pénztárcád szabhat határt... Mindenképpen azt javaslom, hogy ez a szempont - bár szintén lényeges, de - legyen a legutolsó a sorban. Persze nagyon inspiráló tud lenni a szép minta és szín, de fontosabb a biztonságos, komfortos gyakorlásod. Ha odafigyelve, elszántan és koncentrálva gyakorolsz, úgysem a matrac mintáját nézegeted Jógázás közben. :)  Jó hír viszont, hogy már szinte minden vastagságú, anyagú matracból gyártanak sokféle színűt, mintázatút, így nem kell megalkudnod sem. 

Ahhoz, hogy Magaddal tudd vinni, szükséged lesz egy hevederre vagy egy matractartó táskára is, ez utóbbit a Decathlon-ban 3000 forintért két színben is be tudod szerezni. Nagy előnye, hogy tágas, így befér mellé a ruhád, neszeszered, kulacsod is.

A következő részben a hely-idő-körülmény hármast vizsgáljuk meg az otthoni Jógázás szempontjából.
Tarts velem akkor is! :)

Csodás Gyakorlásokat kívánok, kívül-belül egyaránt! ♥

Szólj hozzá!

„Lazíts!” – A Jóga Nidra gyakorlása

2019. január 15. 11:43 - hannahjoga

„Lazíts!”

 

Ez a rövid utasítás nagyon sok mindent rejthet magában: hallhatod a jógaórán többször is, miközben az izmaidat próbálod nyújtani, kilélegezni belőlük a feszültséget, de előkerül az órát lezáró relaxáció során is.

Az ászanázás (jógapózok gyakorlása, azaz a fizikai gyakorlás) után fontos, hogy néhány percig nyugodtan fekve engedjük kioldódni a maradék feszültséget is izmainkból, hagyjuk megpihenni az idegrendszert, hogy a gyakorlás hatásai beépülhessenek, a jógapózok kifejthessék áldásos hatásukat.

Jó tudni, hogy a relaxációt is érdemes rendszeresen, kitartóan gyakorolni, fejlődni benne, mert az Életünk számos területén hozhat pozitív változást. A mélyrelaxáció gyakorlása és fejlesztése a Jóga Nidra gyakorlatokon keresztül valósul meg.

Egy átlagos jógaóra végén a relaxáció 15 percet vesz igénybe, míg a Jóga Nidra egy hosszabb, bővebb és több szinten felépített gyakorlat, amely akár 45 percen keresztül is tarthat. Ha teljes mértékben szeretnéd megtapasztalni a tested ellazulását, az érzékeid visszavonását, az elméd oldottságát, akkor mindenképpen ajánlott rendszeresen végezned.

nidra_size_cover.png

De hogyan is épül fel egy Jóga Nidra gyakorlás?

A bevezetés során ellazítjuk a teljes testet: hanyattfekvésben, a lehető legkényelmesebben helyezkedünk el, majd szisztematikusan, testrészről-testrészre haladunk, az Oktató vezetésével. Megfogalmazunk egy elhatározást, aminek a gyakorlásunkat szenteljük. Az ilyenkor tett elhatározások ereje óriási, mélyreható változások elindítására is képes! Megfigyeljük a légzésünket, ezzel a koncentrációval még inkább kioltjuk az elme csapongásait.

Immár ellazult állapotban egyszerű, rövid, mindenki által könnyen befogadható vizualizációkkal dolgozunk, melyek jellege és témája változatos, a belső energiák mozgásától elkezdve különböző szimbólumok használatáig terjedően.

A Jóga Nidra gyakorlás lezárásakor lassan, fokozatosan jövünk ki ebből a rendkívül pihentető állapotból, amely az alvás és az ébrenlét közötti átmenetként írható le leginkább. Érdemes ezt követően időt szánni a meditációnkra, mert ebben az állapotban az agy különösen fogékony, érzékeny, befogadó és tiszta.

És hogy mi mindenre lehet gyógyír ez a fajta relaxáció?

 • teljes mértékben ellazítja a testünket: minden izmunk, de még a belső szerveink is megpihennek, lazítanak;
 • beindulnak a méregtelenítést, regenerálódást, elősegítő folyamatok a testben és az idegrendszerben, megáll az idő előtti öregedés;
 • javul a koncentrációs képességünk és az akaraterőnk, kitartásunk;
 • mivel egy 45 perces Jóga Nidra gyakorlat akár 3-4 órányi alvást is kivált, kipihentebbek leszünk általa;
 • megtapasztalhatjuk az elménk lehetőségeit: akár fogadalmak betartása, akár egy összeszedettebb és nyugodtabb életvitel a cél, ezzel a gyakorlással megtámogathatjuk;
 • oldjuk a stresszt, javul az éjszakai alvásunk minősége, megszűnnek a rémálmok, az álmatlanság, de az ébrenlét során is hatékonyabban fogjuk tudni kezelni a feszültségeket, csökkennek vagy megszűnnek a szorongásos, illetve a pánikbetegséggel összefüggő tünetek.

Komplex Jógagyakorlást tartok március 10-én, március 31-én és április 14-én a Tulasi Jógában.
A részletekért kövesd a Facebook oldalamat!
Szeretettel várlak. :)

Szólj hozzá!

Ízelítő - Ünnep és Élet

2018. december 26. 16:20 - hannahjoga

Kattints a képre, és nézd meg, hogyan főztem! :)

Ha nincs ötleted a Karácsony és Szilveszter közötti menühöz, de szeretnél egy kicsit könnyedebb fogásokat varázsolni az asztalra, esetleg fontolgatod a húsmentes napok beiktatását az Életedbe, szeretettel ajánlom ezt a nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető főételt.

Nálunk ez került Szenteste az asztalra.
Számomra magától értetődő, hogy Születést nem erőszakkal és halállal ünneplünk. Törekszem rá, hogy a táplálkozásunkkal is megtámogassuk a fizikai és tudati egészségünket, hiszen ez az elsődleges dolog, amivel segíthetünk magunkon és Szeretteinken.

Mindenki jól lakott, minden nagyon finom volt. :) 

 • Töltött édesburgonya (mi hárman ettük, és ugyan kis étkűek vagyunk, de még maradt is belőle)
  Három nagy édesburgonyát jó alaposan megmostam, ledörzsöltem, aztán félbevágtam őket, és sütőpapíros tepsire fektettem. Lekentem őket kókuszolajjal, majd 200 fokos sütőben addig sütöttem, amíg villával könnyedén beléjük lehetett szúrni.
  Ekkor kivettem őket a sütőből, kicsit hagytam kihűlni, aztán kanállal kivájtam a belsejüket, vigyázva, hogy a héjuk ne szakadjon ki. 
  A kikapart krumplit összekutyultam (növényi) tejföllel, apróra vágott póréhagymával, bébi spenóttal és pritamin paprikával. Ízesítettem sóval, pici borssal és édes pirospaprikával, kurkumával, valamint zöldfűszer-keverékkel.
  Ez tényleg az "ízlés szerint" kategória: olyan zöldségeket és fűszereket használj, amit szeretsz, de tehetsz hozzá mustárt is akár. Addig kóstolgasd ezt a kutyulmányt, amíg elképzelhetetlenül finom lesz. Ha elérte ezt a pontot, töltsd vissza a fél krumplikba, így helyes kis csónakokat kapsz. :)
  A tetejükre mehet (növényi) sajt, még egy kis zöldfűszer, petrezselyem, snidling vagy bármi, ami szerinted passzol.
  Visszatettem a sütőbe, és addig sütöttem, amíg a sajt aranybarnára nem pirult rajtuk.

 • Kurkumás-spenótos basmati rizs
  A basmati rizst forró sós vízben nagyjából 10 percig főztem, majd szűrőben hagytam lecsepegni. Átforgattam egy kis kókuszolajon, megsóztam, és hozzákevertem egy kis kurkumát és a felaprított bébi spenótot.
  Ezt a köretet is lehet tetszés és ízlés szerint fűszerezni, gazdagítani, szoktam bele például mazsolát vagy köményt is tenni.

 • Cékla-alma-répa saláta
  Aprítógépben felaprítottam egy fej céklát és egy nagyobb sárgarépát, nagylyukú reszelőn pedig lereszeltem egy nagy almát, meghámozva.
  Összekevertem őket, és csak egy pici citromlével ízesítettem.

Szeretettel, békésen, nyugodtan fogj hozzá az étel készítéséhez, és ugyanilyen hangulatban, lehetőleg még frissen egyétek is meg a finomságokat.

Ha étkezés előtt felajánlod az ételt, esetleg közösen vagy csendesen imádkoztok, mantráztok, biztosan valódi Táplálékot fogyasztasz el.

Jó étvágyat kívánok, tiszta szívemből! :)
Hanna

 

Szólj hozzá!

Beszámoló az első IBD és Jóga Minitanfolyamról

2018. november 29. 11:20 - hannahjoga

November 25-én reggel ugyanannak a Jógastúdiónak a küszöbét léptem át, amit közel hat évvel ezelőtt is: 2012-ben érkeztem meg ugyanis az első Jógaórámra a Sankalpa Jógastúdióba, amelyet most, 2018-ban önzetlen felajánlásként az első IBD és Jóga Minitanfolyam helyszínének kaptunk meg.

Az idevezető Utam hosszú és hepe-hupás volt, de az itt összegyűlő 24 résztvevőről ugyanez mondható el: mindannyian valamilyen gyulladásos bélbetegség diagnózisával, de a gyógyulás, tenni akarás szándékával, érdeklődve és lelkesen jelentek meg vasárnap reggel. Többen érkeztek vidékről, akár több száz kilométer távolságból is. Volt, akit a családja hozott el, aztán a tanfolyam végén érte is jött. Többségük - csak úgy, mint én - Crohn-beteg, kisebb részük colitis ulcerosa-val él együtt.

Már hajnalban úgy éreztem, hogy minden a mi célunkat szolgálja. Az átlagosnál jobban éreztem magam reggel, a készülődés, a cipekedés, a közlekedés, a stúdió berendezése, a Vendégek érkezése, regisztrációja mind-mind zökkenőmentesen és pontosan zajlott. Az elmúlt másfél évben azt szoktam meg, hogy egy átlagos workshop-ra, tanfolyamra a jelentkezők nagyobb része jelzés nélkül egyszerűen nem jön el, másik felük késik, telefonálgat, nehezen talál oda. Ezek után kifejezetten meghatódtam, amikor szinte a hivatalos kezdés pillanatában már mindenki átöltözve, jegyzetfüzetet szorongatva ült a matracán, csendben és csillogó szemekkel. Úgy éreztem, ez a valódi elköteleződés: még ha egy óriási nehézség hozott is össze bennünket, de ugyanez a dolog késztet arra is, hogy elkezdjünk figyelni, tanulni és változtatni.

Rövid bemutatkozást követően a Jóga és az Ájurvéda tudományáról beszéltem, ezzel törekedve arra, hogy eloszlassam a Jógával és a Jóga terápiás eszközeivel kapcsolatban kialakult tévhiteket. Elmagyaráztam, milyen szinteken, milyen gyakorlással segít bennünket ez a csodálatos rendszer egészségünk, egyensúlyunk helyreállításában.

Az első blokk második fele a testgyakorlásé volt. Olyan otthon végezhető testtartásokat (ászanákat) és légzőgyakorlatokat tanultunk, amelyeket a betegség aktív időszakában is gyakorolhatunk - akár csak napi 15-20 perc ráfordítással. Elkezdtünk odafigyelni a testünk jelzéseire, majd néhány perces relaxáció következett.

A szünetben citromfű és rooibos teát ittunk, a tanfolyamunk második felében pedig olyan további fontos témákat vettünk át, mint

- szemléletmódunk szerepe és a változtatás lehetősége a betegségben,

- ok és okozat: karmikus törvények a betegség megjelenésében,

- emésztésünk aspektusai konkrét és átvitt értelemben,

- a gyulladásos bélbetegségek mint kibillent állapotok az Ájurvéda szerint,

- jógikus táplálkozási és napirendi javaslatok az állapotunkban,

- a stressz értelmezése és megküzdési technikák, de beszélgettünk a csakrákról, belső energiarendszerünkről is, hozzájuk kapcsolódóan pedig illóolajokat is szagoltunk.

Nagyon hasznosak, előremutatóak voltak a kérdések, amelyekben szintén nem volt hiány, és amelyek nagy segítséget jelentenek nekem a jövőbeni témák, szempontok kialakításában.

A minitanfolyam végére már biztossá vált az a tervem, hogy tavasszal még egy alkalmat szeretnék szervezni.
Részletek hamarosan...

Hálásan köszönöm Mindenkinek a részvételt, érdeklődést, és remélem, legalább olyan hasznosnak, feltöltőnek éreztétek ezt a vasárnapot, mint én.

Szeretettel:
Hanna

 

Szólj hozzá!

Hegkezelés - fontos és eredményes

2018. november 27. 19:29 - hannahjoga

heg2_s.png

 "A heg területén a szövetek vérellátása rosszabb, ami negatív hatást gyakorol az ezt a területet ellátó idegekre. Idővel a zavar áttevődik a gerincvelőre, ahonnan a szóban forgó idegek erednek, innen pedig valamennyi olyan szervre, amely ezen az idegen át kapcsolódik a gerincvelőhöz. Mechanikai úton a megvastagodott hegszövet ugyancsak zavarhatja a körülötte fekvő idegvégződéseket. Bizonyos körülmények között ez a túlingerlés idővel a legkülönfélébb tüneteket válthatja ki. Az alvászavarokon és a fájdalmon kívül ide számítanak még a szervműködési zavarok vagy a gerinc és az ízületek blokkja. Ha ilyen zavarok újra meg újra kialakulnak az ízületeknél, a terapeutának tanácsos valamilyen nagyobb hegre gyanakodnia, például a vakbélműtét, epehólyagműtét vagy alhasi operáció miatt kialakult sebre. De a hegek érzékennyé tehetik a meridiánokat is, amelyek mentén a hagyományos kínai orvoslás szerint az életenergia áramlik."
(forrás: tgy-magazin.hu)

Néhány héttel ezelőtt a már-már megszokottá vált csípőpanaszaim miatt kerestem fel újra egy gyógymasszőrt. A lábaim és a csípőm kezelése közben kérdezett rá, nincs-e valamilyen - esetleg belső - hegesedésem, ugyanis könnyen lehet, hogy ez okozza az izmok és ízületek problémáit is. Mikor elmeséltem neki az eddigi műtéteimet, azt javasolta, hogy keressek egy kifejezetten a hegek kezelésével, fellazításával foglalkozó kolléganőt.

Így találtam rá (egy nagyon kedves ismerősöm ajánlására) Borsos Orsolyára, az Oriolus Med Medical-ban, aki ráadásul a meglehetősen kényes helyen lévő elváltozásaimmal kapcsolatban is bőséges tapasztalattal rendelkezik.
Már az eddigi beavatkozások, kezelések, panaszok részletes átbeszélésekor is egyértelmű volt számomra, hogy a lehető legjobb helyre kerültem. Aki hasonló problémákkal küzd, tudja, hogy mennyire fontos, hogy bizalommal fordulhassunk a segítőhöz, kellemes és barátságos légkörben.
Megértettem, hogy a hegesedés gyakorlatilag folyamatosan húzza magával a környező szöveteket, így például a csípőm területén, a női szervekben, illetve az emésztésemben is okozhat problémákat - ez pedig bizony már lassan 16 éve így van.

A beszélgetés után került sor a kezelésre, amely előtt és közben is végig tájékoztatott Orsi, hogy éppen mi fog történni. Az igazat megvallva, volt már kellemesebb 45 percem is életem során, viszont már egy alkalommal is nagyon jó eredményeket tudtunk elérni: a rendszeres intim tornának köszönhetően ugyanis a szövetek és az izmaim rugalmassága viszonylag jó, így a bekeményedések, görcsök - még ha eleinte nagy fájdalmakkal kísérve is, de - oldódni tudtak. Legegyértelműbb bizonyítéka ennek az, hogy megszűnt az az erőteljes nyomás, amit a bal oldali ülőgumómban, végbéltájékon éreztem, valahányszor a bal lábamra tettem a testsúlyt. Ahogy leszálltam a kezelőágyról, és megpróbáltam ezt a mozdulatot, szinte furcsa volt, hogy többé nem érzem a hosszú évek alatt már természetessé vált kellemetlenséget.

A kezelés után megtanultam, hogyan folytassam otthon a masszírozást, milyen eredményre számíthatok, és hogyan követhetem nyomon a fejlődést. Az előrejelzés szerint minden nap végezve az önmasszázst, néhány hét alatt teljesen fel fogom tudni lazítani a húrszerű műtéti hegeket.

A kezelés alatt nem csak fizikailag, de lelkileg is oldódást éreztem: mivel az érintett terület eleve egy eldugott, intim hely, az elmúlt évek során inkább kizártam a látómezőmből, szó szerint és átvitt értelemben is. Tudtam, hogy van ott valami kellemetlenség, de nem akartam vele valójában szembesülni. Egy kicsit úgy is gondoltam rá, mintha még mindig egy nyílt seb lenne, hiszen nem tudtam pontosan, hogy néz ki, mi is történt ott. A kezelés során azonban végre "megismerkedem" ezzel az árnyoldalammal is. Újra fel kell tehát tépni a sebeket ahhoz, hogy most véglegesen gyógyulni tudjanak. Az ismerős érzések, a fájdalmak ebben segítenek, és ahogy enyhülnek, úgy kerül minden újra a helyére - kívül és belül is.

Szeretettel ajánlom Orsit mindenkinek, aki hasonló problémáját szeretné megoldani.

Szólj hozzá!

IBD és Jóga - Ingyenes minitanfolyam

2018. október 22. 20:20 - hannahjoga

IBD ÉS JÓGA - Ingyenes minitanfolyam

2018. November 25. vasárnap 10:00 - 14:00

Helyszín: Sankalpa Jógastúdió (1073 Budapest, Erzsébet körút 54.)

Nagyon sok Szeretettel várlak az első, kifejezetten gyulladásos bélbetegek (Crohn-betegség és Colitis Ulcerosa) részére szervezett IBD ÉS JÓGA minitanfolyamon.

De miért pont a Jóga?
2012-ben, miután Crohn-betegséget diagnosztizáltak nálam (akkor már majdnem 10 éve fennálló panaszaim és bélműtétek után), kezdtem el ismerkedni a Hatha Jóga rendszerével.
Az azóta eltelt években fokozatosan haladtam a Jóga Útján, fejlesztettem saját Gyakorlásomat, elvégeztem oktatói és terápiás képzéseket, és több mint 1 éve foglalkozom főállásban is a hozzám forduló Betegtársak segítésével.
Az elmúlt évek során mind IBD-betegként, mind pedig jógaoktatóként azt tapasztaltam, hogy nincsen célzottan a gyulladásos bélbetegek számára javasolt Jóga gyakorlási lehetőség, ezért sokan téves vagy legalábbis hiányos információkkal rendelkeznek a Jóga alkalmazásáról ezekben az állapotokban. Ezen a bizonytalanságon szeretnék változtatni, megmutatva, hogy a Jógával feloldhatóak nehézségeink, és érdemes a mindennapjaink részéve tenni ezt a csodálatos, több szinten ható Gyakorlást.

::: A MINITANFOLYAMRÓL :::
Ez a minitanfolyam egy olyan alkalom, amelynek keretein belül betekintést és segítséget szeretnék nyújtani azoknak, akiknek körülményei nem teszik lehetővé az egyéni Jógaterápián való részvételt.
Ajánlom továbbá azok figyelmébe is, akik szeretnének ÖnMaguk is gondoskodni saját Gyógyulásukról, megismerkednének a Jóga és a Jógaterápia szelíd, de stabilan és hosszútávon a mindennapokba is beépíthető eszközeivel, kíváncsiak a betegségük valódi okaira, vagy szeretnének elkezdeni közeledni ÖnMagukhoz.

Ízelítő a tervezett programokból, témákból:
● A Jóga és a Jógaterápia (Ájurvéda) tudománya, és alkalmazásuk a gyulladásos bélbetegségek gyógyításában
Mi a Jóga célja, és mitől működik megbízhatóan már több mint 5000 éve ez a rendszer, ha az egészség fenntartásáról vagy visszanyeréséről van szó?
● Az Ájurvéda és a nyugati orvoslás különbségei
● A Gyógyulás lehetősége - szemléletmód, tudatszintek
● Napirendi és táplálkozási alapelvek IBD-ben
● Egy kb. 20 perces, otthon végezhető gyakorlatsor megtanulása - az állapottól függően könnyítésekkel, módosításokkal
● Légzőgyakorlatok, meditáció és relaxáció
● A nehézségeink valódi okai - Test-Szellem-Lélek egyensúlya
● Kérdések és válaszok
● ...és még sok minden más... :)

::: JELENTKEZÉS :::
A minitanfolyamon a részvétel DÍJTALAN, de előzetes REGISZTRÁCIÓHOZ kötött.
Jelentkezni a hanna@hannahjoga.hu e-mail címre írt levélben tudsz.
Ha a bejelentkezést követően mégsem tudsz eljönni, kérlek, azt is jelezd nekem mielőbb!

::: TUDNIVALÓK :::
● A minitanfolyam helyszíne a Sankalpa Jógastúdió (1073 Budapest, Erzsébet krt. 54, 12-es kapucsengő, a belső udvaron a jobb oldali lépcsős feljárat).
● Kérlek, hogy a kezdés előtt 10-15 perccel érkezz meg, hogy legyen időd átöltözni és kitölteni a részvételi adatlapot.
● A gyakorláshoz kényelmes ruhára lesz szükséged: nem túl lenge nadrág és nem túl bő póló/hosszú ujjú felső. Mezítláb Jógázunk, de ha komfortosabban érzed Magad úgy, zokniban is lehetsz.

● A jegyzeteléshez hozz Magaddal tollat-papírt!
● A szünetekben és a tanfolyam után gyümölcsteát és gyógynövény teát kínálok, de nyugodtan hozz Magaddal saját elemózsiát, italt.
!! Fontos kérés viszont, hogy húst, húsfélét, belsőséget tartalmazó ételt ne hozz be a stúdióba!!
● A kezdés előtt 2 órával már ne egyél, és ha lehet, csak vizet igyál.
● Ha esetleg nem tudsz a minitanfolyam teljes programján részt venni, akkor is érdemes eljönnöd, de kérlek, ezt is jelezd nekem előre.

Ha bármi kérdésed lenne, nyugodtan keress az elérhetőségeimen:
tel.: +36 70 669 7908
hanna@hannahjoga.hu
Messenger: HannaH Jóga és Jógaterápia

Szeretettel várlak! :)
Namaste
Hanna

Szólj hozzá!

Brahma Muhurta, a valódi Énidő

2018. október 01. 16:13 - hannahjoga

"Szakíts magadnak egy kis énidőt!" - olvassuk, halljuk számtalanszor a felszólítást reklámokban, magazinokban, tanácsadó, segítő, trendkövető Facebook-oldalakon, amire elfoglalt, rohanó embertömegek sóhajtanak fel egyetértően vagy éppen reménytelenül vágyakozva.
A legtöbbször azt a tanácsot is megkapjuk mellé, hogy találjuk meg, mi az, ami örömet, feltöltődést ad nekünk, mi számunkra a "minőségi énidő". A választék széles és sokoldalú: fodrász, kozmetikus, körmös, csajos este mozival, vacsorával, koktélozással, wellness-hétvége, sorozatbámulás, vásárolgatás. Elmehetsz kocogni, kipróbálhatsz egy új fitnesz irányzatot, megjutalmazhatod magad egy remek desszerttel, jobb esetben sétálhatsz vagy olvasgathatsz.

Arról azonban nem szól a fáma, miért is van szükségünk erre. Mi az, amit elvesztettünk, és időről-időre kapkodva meg kell keresnünk? Mi vagy ki az "én" az "énidő"-ben? Választ ad-e minderre az, ha ugyanúgy az anyagi világban kutatunk, élvezzük a mulandó külsőségeket, a pillanatnyi örömöket? És ha nem ez a megoldás, mi jelenthet hosszú távon könnyebbséget?

Ha szeretnénk hasznosan és eredményesen kialakítani az "énidőnket", ennél nagyobb tudatosságra kell törekednünk.

Sokan küzdenek (vagy éppen hamis elégedettségben élnek) azzal, hogy napjaik a reggeli felkeléstől kezdődően kapkodással, rohanással, munkával, programokkal, a háztartással és a gyerekneveléssel telnek. Amikor felmerül az elköteleződés, elhatározás, rendszeres gyakorlás és fejlődés kérdésköre, természetesen az egész napjukat egy sűrű, szövevényes és zsúfolt erdőnek látják, ahol lehetetlennek tűnik egy új szokás meggyökereztetése.

A megoldás a kora reggeli "énidő" bevezetése. A Brahma Muhurta szanszkrit kifejezés, amely nagyjából úgy fordítható le, mint Brahma, a teremtő szent ideje, Isten órája. Ennek időpontját számos forrás különbözőképpen határozza meg. Egyesek szerint a Napfelkelte előtti és utáni 24-24 perc tartozik bele, mások szerint a Napfelkelte előtti másfél óra, megint mások a hajnali 3 és 4 óra közötti időt veszik ennek. Az évszakok változása miatt ez az időpont elég jelentősen eltér a nyári és a téli szakaszban, így legszerencsésebb, ha találunk egy számunkra megfelelően tartható (de mindenképpen a Napfelkeltét megelőző) sávot. Ha este időben (10 órakor vagy fél 11-kor) fekszünk le, valamint az életmódunkkal mindent megteszünk azért, hogy a pihenésünk minőségi legyen, akkor a 6 óra körüli kelés nem okozhat gondot (nyáron ennél korábbi időpontokkal kell számolnod). Ha egyébként is ekkor kelünk, ezentúl keljünk még korábban.

A hajnali nyugodt, csendes környezetben könnyebben hangolódunk rá a gyakorlásra, még nem terhelnek minket a nap nehézségei. Testünk és tudatunk ilyenkor van ereje teljében, kapcsolódni tudunk az Önvalóval, fókuszáltabbak, összeszedettebbek vagyunk. Érdemes hát kihasználni ezt az időszakot.

A megfelelő előkészületek után a testgyakorlásé (Napüdvözletek), a légzés tudatosításáé és a szellemi gyakorlatoké lehet a főszerep. Végezheted a saját gyakorlásodat, meditációdat, mantrázhatsz, imádkozhatsz, olvashatod a szent szövegeket, tehetsz felajánlásokat. A helyesen elsajátított és végzett ászanasor (testgyakorlatok) hatékonyan és hosszútávra emeli meg az energiaszintedet, így néhány nap vagy hét elteltével már érezheted áldásos hatásait.

Fontos, hogy úgy alakítsuk ki ezt a szokást, hogy ne legyen lényeges eltérés a hétköznapi és a hétvégi beosztásunk között. Legyen ez fixen a valódi "énidő".

Ha úgy érzed, mindez megterhelő számodra, fokozatosan alakítsd ki az új rendszert, figyelj oda a korai fekvésre, építs be új elemeket életmódodba a jógikus előírások (például a táplálkozási szabályok) közül, emeld a tudatossági szintedet, engedd el, ami nem szolgál téged ezen az úton. Meg fogod tapasztalni, hogy az elkötelezett, tudatos napirend egyik következménye pont azt lesz, hogy kevesebb alvással is beéred. A Jógának köszönhetően növekszik a fizikai és szellemi teljesítőképességed is, vagyis rövidebb idő alatt több mindent tudsz megvalósítani, elintézni, mindezt kiegyensúlyozottan, türelmes és nyitott elmével.

A valódi "énidő" tehát nem más, mint Isten ideje: ha a napod legelső tevékenysége, vezető szolgálata az, hogy mélyíted a hitedet, foglalkozol a Benned és Feletted lakozó Istennel, törekszel rá, hogy tökéletesedj, fejleszd lelki erődet, az egész életedet, kapcsolataidat ez fogja áthatni. Olyan, mintha valamilyen varázslat hatására szépen minden elrendeződne, megváltozna körülötted, holott a kulcs Önmagad megváltozása.

A jógikus napirend és a saját gyakorlásod kialakításában tudok segíteni, ezekért fordulj hozzám bizalommal:
https://www.hannahjoga.hu/kapcsolat

Az elköteleződés, a tudatosság és az önfegyelem a Te dolgod.

Sok sikert az Utadon. :)

PC: Kotroczó Dávid (2018, Faaker See)

Szólj hozzá!

A Gyógyulás Útján vagy a Gyógyulás Útjában?

2018. augusztus 27. 14:09 - hannahjoga

Kérdések, amelyekkel érdemes foglalkoznod

"Egyedül igaznak azt a megállapítást tartom, hogy minden betegség gyógyítható." (Michael Bradford)

A nyugati orvoslás értelmezésében a gyógyulás nem más, mint a megbetegedett szerv betegség előtti teljes anatómiai és funkcionális állapotának helyreállása, míg a gyógyíthatatlan betegségek zömében ez a működés és állapot nem állítható helyre, a betegség stagnál, különböző mértékben halad előre, esetleg maradandó elváltozással jár. Ez utóbbi esetben marad a tüneti kezelés: ugyanazzal az életmóddal és jellemzőkkel legfeljebb a tünetek szinten tartására van lehetőség. Cél: a panaszok, a testi és lelki szenvedések csökkentése, és az "elég jó" életminőség kialakítása. A tüneti kezelés voltaképpen az, amikor a beteg számára kellemetlen tüneteket megszüntetik anélkül, hogy az azokat kiváltó oko(ka)t kezelnék.

Hogyan változhatnak meg ezek a definíciók akkor, ha kilépünk a nyugati orvoslás materialista, fizikai testi szinten leragadt szemléletének korlátai közül, és visszanyúlunk oda, ami már több ezer évvel ezelőtt is egyértelmű volt: a betegségeink csak kivetülései, tünetei tudati és lelki konfliktusainknak, blokkjainknak, illúzióinknak, gyengeségeinknek, hiányainknak és bűneinknek?
Ezzel a szemléletmóddal már sokkal könnyebben és hatékonyabban tárhatjuk fel azokat az okokat, amelyeket a gyógyíthatatlannak mondott betegségek esetében kapásból ki is iktat a nyugati orvoslás, és ekkor már a betegség nem mint önálló entitás jelenik meg, hanem ő maga lesz valaminek a Tünete.

A jó hír az, hogy a Jóga, és terápiás társtudománya, az Ayurvéda segítségével megláthatod azokat az összefüggéseket, amelyekre eddig ügyet sem vetettél, így mindkét tudománnyal  érdemes behatóan foglalkozni akkor is, ha egészséges vagy, akkor is, ha már tapasztalsz eltéréseket, és akkor is, ha gyógyíthatatlan betegként az "elég jó" állapot nem felel meg neked. ;)

Főleg az autoimmun betegségek esetében hallom azt az első bátortalan felvetést, ami megadja a kezdő lökést a Gyógyulás Útján: ha az orvosok nem tudják megmondani, miért alakult ki az adott betegség, és mihez kezdjenek vele, honnan tudják, hogy nem lehet meggyógyítani? Már a diagnózissal elénk gördítenek egy nagyon súlyos akadályt, és pont abban a szakaszban veszik el a reményt, amikor a feladat megoldása a legtöbb hitet és energiát kívánná meg. Nem feladatom azokkal foglalkozni, akik ezen a ponton átadják magukat a tudatosság nélküli életnek, és erőfeszítés nélkül inkább belehelyezkednek a Főállású Beteg szerepébe.

Inkább azokkal szeretném megosztani a néhány év alatt összegyűlt kérdéseim sorát, akik hagynák magukat Gyógyítani, és a nehézségek felbukkanását Útmutatásnak vélik.

dsc_6100.JPGfotó: Kotroczó Dávid

Az itt olvasható kérdések kezdetben a saját magammal folytatott beszélgetéseim közben merültek fel, de fokozatosan kristályosodnak ki a hozzám fordulókkal való találkozások során is. 
Fenntartom azt a javaslatomat, hogy legkésőbb a gyógyíthatatlan betegség diagnózisakor szükség van a pszichoterápiára, illetve a hiteles és jól képzett (!) lelki vezető segítségére.

Lássuk akkor a kérdéseinket:

• Mi a szándékod? Mi foglalkoztat az állapotoddal kapcsolatban: a gyógyulás esélyei és módja? Az együttélés, a "hogyan tovább"? Esetleg az, hogy mi mindent befolyásol az állapotod?

• Hogyan fogalmaznád meg minél konkrétabban, részletesebben az érzeteidet: fizikai, gondolati, érzelmi szinten. Mitől érzed Magad jobban, és mitől rosszabbul? Végy számba minden aprónak tűnő eltérést, kényelmetlenséget, mert nagyon gyakori, hogy az ember már hozzászokott fájdalmakhoz, feszültségekhez, és az élet normális részének tekint olyan tüneteket is, amelyekkel már régóta foglalkoznia kellene. Felnőttként hajlamosak vagyunk arra, hogy úgynevezett elkerülő életstílust alakítsunk ki ezeknek megfelelően, "hatékonyan" elodázva ezzel azt, hogy meglássuk a problémákat.

• Érzed-e, és ha igen, akkor hol az elakadást, blokkot a (fizikai) testedben? Kipróbálhatod, hogy a légzésedre koncentrálva hol érzed azt, hogy megakad a levegő.

• Mennyire vagy képes megélni az állapotodat, érzeteidet? Mennyire jellemző, hogy elnyomod a tüneteket, akár gyógyszerrel, akár a figyelmed elterelésével? Mi akadályoz meg abban, hogy átadd Magad mindennek?

• Van-e bármilyen motivációd a változtatásra? Mi lenne más, ha nem ebben az állapotban lennél? Mi lenne könnyebb, mitől foszt meg most ez a nehézség? Mi az, amiben segít Téged?

• Milyen a gyógyuláshoz való viszonyod: kinek a felelőssége szerinted a gyógyulásod? Egyáltalán hiszel-e benne, hogy meggyógyulhatsz, vagy maradandóként könyveled el az állapotodat? Érdekedben áll-e meggyógyulni? Nem lehetséges-e, hogy jelenleg több előnnyel jár számodra az, ha konzerválod ezt az állapotot? Mennyire látod veszélyesnek, ijesztőnek, ismeretlennek vagy bizonytalannak az egészséges állapotodat? Mivel kellene akkor szembenézned, foglalkoznod, ha már nem lenne ott a betegség, mint kifogás? El tudod-e engedni a "főállású beteg" státuszát és a fájdalomfüggőségedet, képes vagy-e felelősséget vállalni a saját Létezésedért?

• Azonosítod-e Magad a betegséggel? Ennek jó fokmérője lehet az, ahogyan beszélsz róla: "beteg vagyok", "xy betegségem van". A betegséged önálló entitás, vagy a Te részed?

• Ha most kellene feltárnod az okokat, vajon mi húzódhat meg a betegséged mögött? Mikor, milyen élethelyzetre adott válaszként döntöttél úgy, hogy inkább megbetegszel? Itt érdemes foglalkozni a korábbi traumákkal, eltemetett és azóta is táplált sérelmekkel, haraggal, igazságtalanságérzettel, az önmagadnak és másoknak való megbocsátással (pszichoterapeuta bevonása ajánlott).

Amennyiben elindulsz a Gyógyulás felé, további kérdéseket is érdemes tisztáznod Magadban / Magaddal:

• Tudatában vagy-e a változtatás szükségességének, vagy csak átmeneti módosításokra vagy hajlandó? A betegség valószínűleg több év kitartó munkájának eredménye, így az egyensúly helyreállítása nem képzelhető el mélyreható és végleges változtatások nélkül. Ezt értsd úgy, hogy amíg például egy vírusos emésztőrendszeri fertőzés esetében elég a néhány napig tartó diéta, egy krónikus bélbetegséggel nem érhetsz el eredményt, ha mindent ugyanúgy folytatsz, ahogy eddig. Megvan-e az alázatos, türelmes hozzáállásod mindehhez?

• A szükséges változtatásokhoz át kell nézned a napirendedet: alvás, táplálkozás, mozgás, énidő, testtudat, ingerek, szükségletek, lelki gyakorlatok, tanulás és munka. A napi beosztáson túl aztán elkezdhetsz foglalkozni mindezzel tágabb nézőpontból is: minek hol van a helye jelenleg az Életedben, és rendben van-e ez így? Mennyire élsz tisztán? 
(A jógikus napirenddel és a tisztasággal kapcsolatban bátran keress engem.)

• Hagyod-e Magad gyógyítani? A világ összes gyógymódja bizonyulhat hatástalannak akkor, ha bezárkózva, saját Magadat blokkolva állsz hozzá, megakasztva ezzel a saját belső energiaáramlásodat, és meggátolva azt, hogy a gyógyító energia Hozzád tudjon férkőzni. Amennyiben bármilyen kétség munkál Benned egy terápiával kapcsolatban, ne kezdj bele, inkább várd meg az időt, amikor nyitottan és tiszta elmével tudsz felé fordulni. Meglehet, hogy még nem állsz készen változásokra, fejlődésre, és ebben a szakaszban ez még nem is tenne jót Neked.

• Mik azok a bevésődött parancsok, programok, amik az elmédben futnak, és annak ellenére igaznak fogadod el őket, hogy negatívak, destruktívak? Kinek a szavai ezek, amiket hallasz, és amiknek alapján meghatározod Magad és a képességeidet? Honnan és mikortól származtathatóak ezek? Hajlandó vagy-e foglalkozni a felülírásukkal?

A kérdésekkel haladhatsz ebben a sorrendben, mintha egy munkafüzetet töltenél ki éppen, vagy minden nap foglalkozhatsz mindegyikkel egy kis ideig, amíg összeáll a kép. Ezután elkészítheted a megoldási tervedet, meghatározva a befektetett időt, energiát (a pénz is egyfajta energia), és azt, hogy milyen segítőket vonnál be a folyamatba.

Ha segítségre van szükséged, keress bizalommal.

https://www.hannahjoga.hu/jogaterapia

Szeretettel kívánok erőt ehhez a tanulságos Utazáshoz.

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása